onsdag 8. august 2012

Stell av afrohår


Her kommer en liten oppskrift på stell av afrohår, for de spesielt interesserte.
Hannahs hår holder seg best om det flettes. Går hun med løst hår, floker det seg fort til og det er ikke lett å gre eller børste. Slike fletter som du ser på bilde over er ikke så vanskelig å få til, og med litt øvelse mener jeg alle kan få til dette.


Første steg er å vaske håret. Jeg har brukt ulike sjampo for afrohår. Denne gangen har jeg brukt Creme of Nature detangeling and conditioning shampoo, se bilde lenger ned. Jeg sjamponerer håret ca tre ganger alt etter behov. Ved siste sjamponering børster jeg gjennom håret med en afrobørste, en Tangler Teezer som du kan se på det nederste bildet. Den har korte myke silikonpigger som er skånsom for håret. Jeg tar en liten del av håret om gangen og holder håret igjen ved roten av håret med den ene hånden og børster med den andre. Dette for at det skal gjøre minst mulig vondt. Slik gjør jeg til alt håret er børstet igjennom. Dette tar tid, spesielt siden Hannah har veldig tykt hår. Men det er absolutt verdt det, for håret blir så mye mykere og lettere å stelle etterpå. Siden flettene varer ca en uke av gangen, har vi fått en rutine på vask av håret en gang i uka. Søndags morgen er derfor blitt hårstelltid her i huset.


Når håret er ferdig vasket, tørker jeg det lett med et håndkle før vi setter i gang med flettingen. Nå er det viktig at hun kan holde på med noe som gjør at hun kan sitte stille lenge. Flettingen tar alt fra en til to timer alt etter hvor mange fletter jeg lager og hvor flokete håret er. Hannah liker godt å spille spill på iPad`en eller se en film. Jeg finner også frem ting hun liker å spise og drikke slik at hun ikke blir for utålmodig.
Først deler jeg håret i to med et midtskille. Da bruker jeg en kam med en spiss lang ende som jeg fører langs hodebunden. Jeg må ta litt og litt hår om gangen, da det ikke er så lett å dele det fra hverandre pga krøllene. Når dette er gjort, har jeg her delt hver side inn i seks seksjoner som jeg har skilt fra hverandre med et strikk. Strikkene som jeg syns fungerer best og som sliter minst på håret, er stoffstrikk fra H&M eller Lindex. De kjøpes i bunter med ca 10 strikk i hver i ulike friske farger.Jeg tar så for meg en og en oppdelt del av håret. Jeg begynner alltid i nakken. Håret har kanskje tørket litt, så da har jeg alltid en sprayflaske med vann blandet ut med litt balsam som jeg våter håret med. Først tar jeg ut strikken og så børster jeg på nytt igjennom håret for å få bort eventuelle floker og for å få det så "slett" som mulig og klar for fletting. Men først tilsetter jeg fett. Nå bruker jeg Hair and Scalp Conditioner. Det finnes ulike typer og her må man bare prøve seg fram. Jeg tar en klatt av dette og maserer det ut i håret som skal bli den første fletten. Når dette er fordelt høvelig jevnt, setter jeg et strikk i det helt inne ved hodebunnen. Så deler jeg håret i tre omtrentlig like store deler og fletter det og setter på nytt et strikk i nederst. Slik gjør jeg med alle de tolv inndelte seksjonene inntil alt håret er flettet.
Resultatet blir til slutt slik. Hvis flettene blir for tykke kan man dele håret ytterligere opp slik at man får flere fletter. Jeg har vekslet litt mellom denne hårfrisyren med tolv fletter og en med flere fletter ved å ha tre rader i stedet for to. Med to rader har jeg også delt håret inn i færre seksjoner, slik at det er blitt helt ned i tre fletter på hver side. Men da er det mye vanskeligere å få flettene fine da håret fort krøller seg.
Håret er nå nystelt og trenger å "lufte" seg og tørke i løpet av dagen. Det er blankt og fint siden det er tilsatt mye fuktighet i form av fett, men det er det som skal til for at afrohår skal holde seg fint. Prøv derfor å ikke ta for mye på flettene eller klemme for mye, da fettet fort smitter over på klærne.I starten kjøpte vi hårproduktene hos Bobby`s i Oslo. Men nå har vi fått en butikk her i Kristiansand som fører en del lignende produkter som vi er godt fornøyd med som fungerer vel så godt på Hannah`s hår. Det er innvandrere som driver denne butikken og de har som regel personlig erfaring med produktene og de gir gode råd om de riktige produktene for barn. Jeg har tidligere også vært veldig godt fornøyd med en sjampo og en tilhørende krem laget av oliven. Selve flasken er grønn og heter noe slikt som "Olive shampoo". Kremen brukes i stedet for fett og denne har jeg også  vært veldig godt fornøyd med.


Jeg har aldri hatt Hannah til frisør.
Vi hadde bestilt en time til fletting av cornrows (fletter som flettes inntil hodebunnen) hos en afrofrisør i Oslo, men jeg fant ut at det ikke anbefales å flette cornrows på så små barn. Det er visst litt smertefult og det vil jeg ikke utsette henne for. Jeg kan ikke flette cornrows selv, så derfor hadde jeg tenkt å få en frisør til å gjøre det. Da får jeg heller vente til hun er blitt litt større og i mellomtiden får jeg øve meg litt selv på denne teknikken. Jeg har forsøkt med på snurrefletter og det blir ganske pent. Ulempen er at det holder ikke så lenge før håret blir bustete.
Jeg har klippet tuppene hvis de er spesielt tørre men det skal være unødvendig hvis man er flink til å stelle det og tilsette fuktighet.
Ellers har jeg fått mange tips via disse hårbloggene som har lagt ut filmsnutter på youtube om hvordan de går frem for stell og fletting av afrohår:
http://www.happygirlhair.com/

Siden det er jeg som tar meg av hårstellet, vil jeg ha det enklest mulig. Gjennom ulike forsøk på å ha det løst, noe som spesielt mannen i huset syns er finest, noe jeg ikke er uenig i da korketrekkerkrøllene er vakre, har jeg kommet frem til at det skaper så mye merarbeid. Ved neste vask/hårstell er børstingen gjennom flokene pinefullt for Hannah, så fletter er det beste så lenge hun er liten og selv vil spare til langt hår.

Da ønsker jeg deg lykke til med hårstellet.
Om det er noe du lurer på er det bare å spørre :)

Ha en fin kveld!

Mvh Linda

2 kommentarer:

 1. Takk for fint innlegg! Kjempeflott å få tips og triks. Ser at rutinene våre ligner :) Vi er heldig å kjenne en eritreisk dame som fletter corn rows uten at det blir smertefullt. Det er herlig for de flettene varer minst to uker. Da er det børstefri :) Jeg bor på et lite sted på vestlandet så å få fatt i gode produkter er litt stress. Derfor fint med tips som dine! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt at du har noen andre som kan hjelpe med flettingen, og atpåtil kan corn rows :)

   Du kan bestille hårprodukter hos Bobbys her: http://www.bobbys.no/ hvis det ikke er det beste utvalget i lokale butikker.

   Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...