lørdag 14. august 2010

Nyksund, sommeren 2010


På vår Nord-Norgeturné i sommer var vi blant annet innom Nyksund i Vesterålen. Det er et idyllisk lite sted som har vært avfolket men som nå drives av noen ildsjeler fra inn- og utland. Stedet har vært et levende fiskevær en gang, men som nå lever av turisme. Jeg har tatt meg den frihet å kopiere noe tekst fra en av nettsidene som jeg har lagt ved med mer informasjon om hva stedet er og kan tilby.

Før i tiden bodde de her, folket som levde av havet ! Når havet var "veiene" og båten var "bilen". De levde et hardt og farlig fangstliv - for å kunne gi seg og sine det daglige brød - for å kunne være nært matfatet - for å kunne overleve og gi seg og sine et rikest mulig liv. Det gamle Nyksund var en gang et livskraftig samfunn som blomstret når naturrikdommene kunne høstes av. Men tidens krav til omlegging i infrastruktur og lønnsomhet tvang mange små samfunn langs kysten til å legge inn årene. Nyksund var ett av disse samfunnene, med følger av flere tiårs forbannelse og bitterhet fra de som ble involvert. Omveltninger som skal være til gode for samfunnet, i sin helhet, svir dypt i sjelen til noen få. Disse sårene kan ikke leges for de som opplevde det.

I dag er det derimot helt andre grunner til at folk fra hele verden søker hit. De sier at her finner de noe som de ikke har funnet noe annet sted i verden. Det er gjerne ressurssterke og voksne folk. - Hva er det de finner her? - Nøkkelen er rekreasjon. Plassen har alt. Nærhet til naturen, fiskemuligheter til lands og til havs, fantastisk turterreng, en forlatt nordnorsk fiskerlandsby av og med historisk sus, unik arkitektur, sosialt samvær, konserter, kultur, fred, ro, vær, vind, sol, skyer, nedbør, dyreliv, i hav, på land og i luften, losjering, kirke, vei, tilgang til alle moderne bekvemmeligheter, miljø for kunst, fiskerestaurant, tilrettelagt for naturopplevelser... osv, osv. Grunnene for å komme hit er mange. Enkelte tar seg en dagstur og lar det blir med det. Mens de aller fleste kommer tilbake. Andre blir grepet og tar steget ut og blir her for en kortere eller lengre periode i livet sitt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...